Espècies exòtiques invasores a Espanya.

Es defineix com a espècie exòtica a aquella que s’introdueix o s’estableix en un ecosistema o hàbitat natural o seminatural i que és un agent de canvi i amenaça per la diversitat biològica nativa, ja sigui pel seu comportament invasor, o pel risc de contaminació genètica.
— Pest Control News
 

Les espècies invasores constitueixen una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat en el món. El nostre país no està exempt d'aquest problema i compta amb un elevat número d'EEI, amb 190 espècies i famílies d'organismes en 11 grups taxonòmics diferents (mamífers, artròpodes, crustacis…).

Els canvis naturals o causats pels éssers humans han redistribuït les espècies vegetals i animals de manera accidental o voluntària. Quan aquestes espècies tenen un comportament invasor en el seu lloc d'introducció es generen 3 problemes principals:

• A nivell ecològic, una pèrdua de diversitat autòctona i degradació dels hàbitats envaïts.

• Efectes econòmics adversos sobre les activitats agropecuàries, entre altres.

• Impactes en la salut; les espècies invasores poden servir de vectors i reservoris de malalties.

Un cop es detecta una invasió, el seu control i erradicació és costosa i en moltes ocasions no sempre possible. Identificar els invasors potencials i evitar el seu establiment és el millor camí per a frenar un problema que incrementa al mateix ritme que la globalització.


Algunes de les espècies exòtiques invasores a Espanya que tenen un major impacte per a la indústria del control de plagues urbà:

MOSQUIT TIGRE (Aedes albopictus)

Espècie de mosquit introduïda a Espanya a partir del mercat de
productes del sud-est asiàtic. Localitzada en 2004 a Catalunya. . És una espècie transmissora de malalties a l'ésser humà, per la qual cosa és imprescindible el complet control dels possibles focus.


El mosquit tigre és vector de la transmissió de més de 22 malalties contagioses, des de la malària fins el dengue, entre altres. Piquen durant el dia, arribant a produir entre 30 i 48 picades a l'hora, tant als humans com al bestiar o altres
animals silvestres.

VESPA ASIÀTICA (Vespa velutina)

La seva depredació sobre els insectes autòctons i, en concret, sobre les colònies d'abelles, produeix un gran impacte, amb el que això pot suposar per a la pol·linització i l'agreujant econòmic en els ruscos.

La vespa asiàtica és diürna i s'alimenta de diversos insectes himenòpters i de fruita madura, encara que el 80% de la dieta de les seves larves són abelles.

FORMIGA ARGENTINA (Linepithema humile)

La formiga argentina és una espècie molt agressiva que ataca i destrueix colònies d'espècies natives de formigues. A més, és potencialment interruptora de processos naturals clau, com la dispersió de llavors d'unes certes plantes.

Espècie omnívora que s'alimenta d'insectes morts, de melassa produïda pels pugons, de nèctar… Pròpia de clima mediterrani, pot aparèixer en boscos mixtos, cultius, àrees urbanes, etc., mostrant preferència per llocs humits.

Ataca i destrueix les colònies de formigues autòctones, interrompent moltes relacions mutualista entre planta-formiga. Interfereix en el procés de pol·linització i de dispersió de les llavors.

FORMIGA FANTASMA (Tapinoma melanocephalum)

Es tracta d'una de les principals espècies “vagabundes” de formigues àmpliament distribuïda a causa del comerç

Es pensa que és capaç de transportar microbis patògens (és considerada un dels principals vectors d'infeccions bacterianes al Brasil). Pot ser una plaga domèstica, capaç d'infestar cuines i establiments comercials d'aliments. Introducció accidental associada al comerç amb el transport de mercaderies

PICUDO ROJO (Rhynchophorus ferrugineus)

La seva afecció suposa la mort de les palmeres, sent un perill per a la supervivència de palmeres autòctones espanyoles, com el margalló i la palmera canària, així com per als palmerars conreats d'importància cultural, com el palmerar d'Elx, declarat patrimoni cultural de la humanitat per la UNESCO i considerat el major palmerar d'Europa.

Viu i s'alimenta a l'interior de les palmeres pel que pot ser difícil detectar-ho amb una simple inspecció visual. Té una gran capacitat reproductiva, desenvolupant-se per complet en 3 o 4 mesos.

La plaga de Rhynchophorus ferruginosus es va introduir a través de palmeres infectades procedents d'Egipte o altres països del nord d'Àfrica..

COTORRA ARGENTINA (Myiopsitta monachus)

L'espècie està establerta a Espanya, trobant-se poblacions assentades en diferents punts de la Península, Balears i Illes Canàries

Impacte ecològic per desplaçament d'altres espècies per competència i depredació de nius. Poden provocar danys a cultius, principalment d'arbres fruiters. Genera pèrdues a les empreses elèctriques per danys en l'equipament, talls d'energia, així com un risc per a la seguretat pública. Volen en sorollosos esbarts que poden ser molestes. Degradació d'arbres ornamentals, edificis i mobiliari urbà. Poden ser un vector de propagació d'agents patògens.

RATA PARDA (Rattus norvegicus)i RATA NEGRA (Rattus rattus)

Es consideren invasores en l'arxipèlag canari pel seu potencial colonitzador i constituir una amenaça greu per a les espècies autòctones i els hàbitats. Per les seves característiques geogràfiques, les Illes Canàries són un ecosistema especialment vulnerable.

L'impacte econòmic de les plagues de rosegadors comensals és enorme; danys en productes alimentosos i sector agrícola, infraestructures urbanes, impacte sanitari com a vectors de malalties zoonòtiques, afectació del medi ambient…

Anterior
Anterior

El culícid Aedes albopictus, popularment conegut com a mosquit tigre.

Siguiente
Siguiente

DESINFECCIÓ DOMESTICA O QUE PODEM FER PER PREVENIR